The Impact of the Use of Renewable Energy Sources on the Energy Self-Sufficiency of EU Countries - Hrušovská, Dana, 1964-
Táto štúdia skúma vzťah medzi využívaním obnoviteľných zdrojov energie (OZE), energetickou sebestačnosťou a ekonomickou výkonnosťou v členských štátoch Európskej únie (EÚ). V kontexte rastúcich environmentálnych výziev, energetickej závislosti a prechodu na nízkouhlíkové hospodárstvo sa investície do OZE čoraz viac považujú za strategický nástroj na zvýšenie energetickej udržateľnosti. Analýza čerpá z údajov Eurostatu z 27 krajín EÚ za rok 2022 a využíva deskriptívnu štatistiku, korelačnú analýzu a lineárnu regresiu na testovanie dvoch hypotéz: po prvé, že vyšší podiel OZE pozitívne súvisí s väčšou energetickou sebestačnosťou; a po druhé, že vyšší HDP na obyvateľa súvisí so zvýšeným využívaním OZE.