The Role of Additive Manufacturing in Sustainable Business Development, - Lešková, Radka, 1996-
Aditívna výroba, všeobecne známa ako 3D tlač, predstavuje jednu z najsľubnejších technológií v prechode na udržateľnejšie a odolnejšie výrobné systémy. V kontexte rastúceho tlaku na spoločnosti, aby spĺňali environmentálne, sociálne a riadiace (ESG) štandardy, 3D tlač ponúka inovatívne riešenia na zníženie plytvania materiálom, skrátenie dodávateľských reťazcov a zvýšenie efektívnosti využívania zdrojov. Tento článok skúma potenciál 3D tlače prispieť k udržateľnému rozvoju v podnikateľskom sektore s osobitným dôrazom na jej uplatniteľnosť v energeticky náročných odvetviach. Štúdia vychádza z kvalitatívnej analýzy a koncepčného rámca, ktorý hodnotí ekonomické, environmentálne a časové prínosy aditívnej výroby. Vychádzajúc z poznatkov z prípadových štúdií a sekundárnych údajov, výsledky naznačujú, že 3D tlač môže výrazne skrátiť výrobný čas, znížiť náklady na materiál a podporiť modely obehovej výroby.