Enterprise-Size Heterogeneity in AI Adoption Across European Economies: A Hierarchical Clustering Approach - Štetka, Peter, 1986-
Táto štúdia skúma heterogenitu medzi jednotlivými krajinami a veľkosťami firiem v šírení technológií umelej inteligencie (AI) medzi európskymi podnikmi. Na základe harmonizovaného súboru údajov pokrývajúceho 31 ekonomík analyzujeme miery prijatia špecifické pre veľkosť podnikov (malé, stredné, veľké firmy) s cieľom (i) zdokumentovať prevládajúce distribučné vzorce, (ii) posúdiť lineárne spoločné pohyby medzi veľkostnými triedami a (iii) odhaliť latentné typológie krajín prostredníctvom hierarchickej segmentácie.