Záloha ako motivácia: Vnímanie finančných stimulov pri triedení obalov - Solej, Rastislav, 1997-
Zálohovanie jednorazových obalov je súčasťou environmentálnych politík viacerých európskych krajín a jeho cieľom je zvýšiť mieru recyklácie a znížiť množstvo komunálneho odpadu končiaceho na skládkach. Slovensko zaviedlo tento účinný nástroj na zvyšovanie miery recyklácie v roku 2022. Výsledky ukazujú, že finančný stimul v podobe zálohy predstavuje účinný motivačný nástroj, ktorý môže výrazne podporiť triedenie odpadu, najmä ak je spojený s dôverou v recyklačný proces a dostupnou infraštruktúrou. Dotazníkový prieskum ukázal, že v prípade slovenských obyvateľov ide o významný motivačný prvok, i keď motivácia je najvýraznejšia medzi osobami s nižším príjmom, mladšími respondentmi a obyvateľmi mestských panelákov, kde je zberná infraštruktúra najdostupnejšia. Zálohovanie zároveň predstavuje konkrétny nástroj strategickej udržateľnosti, a to nielen v environmentálnom, ale aj v spoločenskom a podnikateľskom zmysle.