Prehľad teórií priamych zahraničných investícií a ich klasifikácia - Kunička, Michal, 1990-
Od polovice minulého storočia môžeme registrovať enormný nárast medzinárodnej mobility kapitálu. Tento proces je spojený s globalizačnými tendenciami a rozmachom nadnárodných spoločnosti pochádzajúcich nielen z hospodársky vyspelých štátov ale aj z rozvojových. Pritom zahraničné investície sa umiestňujú v zahraničí z rôznych dôvodov. Cieľom tohto príspevku je analyzovať a systematizovať vývoj teórie priamych zahraničných investícií (PZI) od neoklasického chápania umiestnenia kapitálu v zahraničí až po moderné prístupy predpokladajúce trhové nedokonalosti a aktivitu nadnárodných spoločnosti. Pojednávame o aktuálnych neekonomických faktoroch rozhodujúcich pri umiestnení kapitálu v zahraničí. Rozoberáme kľúčové etapy vývoja teoretických prístupov ku skúmaniu PZI a vymedzujeme hlavné pojmy. Text poukazuje na vysokú koncentráciu teórií PZI, ktoré predpokladajú výlučne ekonomické determinanty umiestňovania kapitálu v zahraničí a ignorujú vedľajšie faktory ako inštitucionálne podmienky zdrojových a prijímajúcich ekonomík.