Can Energy-Related Uncertainty Serve as a Barometer for Carbon Pricing? - Su, Chi-Wei
Táto práca skúma recipročnú súvislosť medzi neistotou súvisiacou s energiou (EUI) a cenami uhlíka pri obchodovaní s uhlíkom (CTP). Empirické výsledky naznačujú, že EUI môže pozitívne ovplyvniť CTP. Tento pozitívny vplyv potvrdzuje, že vysoká EUI podnecuje podniky k zvyšovaniu dopytu po povoleniach na emisie uhlíka, aby sa vyrovnali s rizikami na trhu s energiou, čo v konečnom dôsledku zvyšuje CTP. Zistenia vysvetľuje medzičasový rámec oceňovania kapitálových aktív. Naopak, vzťah medzi EUI a CTP je prospešný aj škodlivý, čo dokazuje, že prebiehajúci rozvoj trhu s uhlíkom prispieva k stabilizácii trhu s energiou a znižuje EUI. Spory o ponuku a dopyt po energii však môžu tento účinok podkopať.