Aktuálne (Európske) tendencie vývoja kolektívneho vyjednávania v profesionálnom športe v SR - Juraštík, Marek
Vedecký článok sa zameriava na otázky kolektívnych pracovnoprávnych vzťahov a kolektívneho vyjednávania pre osobitnú kategóriu fyzických osôb v postavení športovcov, ktorých postavenie sa líši v závislosti od toho, či vykonávajú športovú činnosť na základe zmluvy o profesionálnom výkone športu alebo vykonávajú šport ako samostatne zárobkovo činné osoby. Vzhľadom nato, že ustanovenie § 45 zákona č. 440/2015 Z. z. o športe v znení neskorších predpisov síce definuje kolektívne vzťahy pri vykonávaní športu a priznáva právo športovcom, ktorí vykonávajúcim šport na základe zmluvy o profesionálnom vykonávaní športu odborovo sa združovať, tak toto právo zo strany športovcov nie je realizované keďže drvivá väčšina športovcov má status samostatne zárobkovo činných osôb, pričom tieto osoby sú z procesu kolektívneho vyjednávania úplne eliminované, a tým pádom samotný zámer zákonodarcu nie je v praxi realizovateľný.