Ius in bello podľa Francisca de Vitoriu - Vyšný, Peter
Ucelená teória spravodlivej vojny podľa španielskeho dominikána Franciscoa de Vitoria. Osobitne prínosné sú jeho výklady o ius in bello, t.j. o pravidlách vedenia spravodlivej vojny spravodlivou (poškodenou) stranou proti nespravodlivej (škodiacej) strane. V predkladanom príspevku sú tieto pravidlá stručne analyzované, a to spolu so solídnou, no heterogénnou argumentáciou, pomocou ktorej Vitoria dokazoval ich opodstatnenosť a správnosť.