Repositioning of the V4 Economy - and Slovakia's Weakening Position in It - Morvay, Karol, 1973-
Zoskupenie Vyšehradskej štvorky bolo a do istej miery stále je vnímané krajinami Strednej a Východnej Európy, ako určitý vzorec. Pozícia V4 sa však mení: už neplatí, že V4 a Slovinsko sú poprednými krajinami Strednej a Východnej Európy (a ostatné krajiny Strednej a Východnej Európy ich nasledujú s veľkým odstupom). Pelotón sa posunul. A s upadajúcim leskom V4 jedna krajina – Slovensko – zaostáva. Krajiny V4 sú spoluvinné na strate lesku: spomalili vo vytváraní atraktívneho podnikateľského prostredia a v rozvoji konkurencieschopnosti. Spoločná aktualizovaná strategická agenda V4 by mohla viesť k prekonaniu pasce, v ktorej sú jej členovia uviaznutí v polovici cesty k dosiahnutiu úrovne EÚ: vyžaduje si to veľa spolupráce v oblasti inovácií, infraštruktúry, alebo technologických otázok.