Is there Gender Gap in Research Grant Success in Economics? Case Study of Slovakia - Némethová, Valéria, 1987-
Mnohé štúdie poukázali na existenciu rodových rozdielov v rôznych aspektoch vedeckej kariéry mužov a žien. Otázkou je, či tieto rozdiely vyplývajú z individuálnych rozhodnutí alebo z rôznych faktorov, ktoré môžu obmedzovať ich príležitosti. Cieľom tejto štúdie je preskúmať jeden takýto faktor – konkrétne prístup ku grantom. Úspech pri získavaní grantov je často kľúčovou podmienkou kariérneho postupu vo vedeckej komunite. Napriek rozsiahlemu výskumu sa len málo štúdií zameriava na postkomunistické krajiny, ktoré vykazujú jedinečnú dynamiku vo vnímaní rodovej rovnosti. Tento článok analyzuje rodové rozdiely v žiadostiach o granty predložených SGA, najväčšej grantovej agentúre na Slovensku, konkrétne v oblasti ekonómie. Táto oblasť predstavuje zaujímavú oblasť pre výskum, najmä vzhľadom na to, že na rozdiel od mnohých iných krajín je v tejto oblasti väčšina žien. Zistenia ukazujú, že najvýznamnejšie rozdiely sa vyskytujú počas fázy podávania žiadostí, kde je počet žien, ktoré sa uchádzajú o tieto grantové zdroje, nižší, ako sa očakávalo.