Relying on Intuition Increases Receptivity to Bullshit - Hromadová, Mária
Experimentálne skúmame vplyv intuitívneho myslenia (prostredníctvom pokynu spoliehať sa na prvú myšlienku, ktorá vám príde na myseľ, a zavedením časového obmedzenia odozvy) a reflexívneho myslenia (prostredníctvom pokynu spoliehať sa na rozum a neumožnenia rýchleho odoslania odpovede) na vnímanú hĺbku nezmyselných výrokov. Okrem toho aplikujeme rovnaké manipulácie pri vyvolávaní hĺbky všedných výrokov a motivačných citátov. Zistili sme, že spoliehanie sa na intuíciu vedie k výrazne vyššej receptívnosti vo všetkých troch kategóriách výrokov.