The Economic Influence of France in West and Central Africa - Ondriaš, Juraj, 1988-
Napriek procesu dekolonizácie si Francúzsko zachovalo značný vplyv na svoje bývalé kolónie v subsaharskej Afrike. V posledných rokoch sa však tento vplyv výrazne znížil. Cieľom tohto článku je preto preskúmať rozsah francúzskeho ekonomického vplyvu v jeho bývalých kolóniách v západnej a strednej Afrike. Článok začína skúmaním dlhodobého vplyvu Francúzska na ťažbu dvoch kľúčových komodít, ropy a uránu, na africkom kontinente. Toto sa dosahuje predovšetkým prostredníctvom francúzskych nadnárodných spoločností, ktoré majú historické väzby na francúzsku vládu a ktoré majú dominantnú kontrolu nad ťažbou vyššie uvedených nerastných zdrojov v skúmaných krajinách. Článok potom predstavuje prípadovú štúdiu skupiny Bolloré, ďalšej francúzskej nadnárodnej firmy, ktorá pôsobí na kontinente dlhší čas v rôznych sektoroch v rámci ekonomík skúmaných krajín.