Gender Stereotypes and Women’s Entrepreneurship in Slovakia: Economic Obstacles and a Proposal of Possible Opportunities - Brušková, Barbora, 1996-
Podnikanie žien na Slovensku predstavuje významný, no nedostatočne využívaný nástroj na podporu hospodárskeho rastu, ktorý je obmedzený pretrvávajúcimi rodovými stereotypmi a systémovými bariérami. Táto práca skúma kultúrne, inštitucionálne, individuálne a ekonomické faktory formujúce podnikateľské prostredie pre ženy na Slovensku, pričom zdôrazňuje ich vzájomné pôsobenie kultúrnych noriem, inštitucionálnych obmedzení, individuálnych výziev a systémových ekonomických rozdielov. Pomocou systematického prehľadu akademickej literatúry a rozsiahlej štatistickej analýzy údajov štúdia identifikuje kritické bariéry vrátane obmedzeného prístupu k finančným zdrojom, nedostatočných príležitostí na mentorstvo a pretrvávajúcich rodových stereotypov, ktoré bránia plnej účasti žien na podnikaní. Zistenia navyše zdôrazňujú ekonomický potenciál cielených politických intervencií, ako sú flexibilné pracovné podmienky, posilnené mentoringové programy a systémové opatrenia na odstránenie štrukturálnych nerovností. Riešenie týchto výziev môže Slovensku umožniť uvoľniť nevyužitý potenciál žien podnikateľiek, podporiť inkluzívny hospodársky rast a presadzovať rodovú rovnosť v rámci podnikateľského ekosystému.