Spotreba cukru a cukroviniek na Slovensku a v Česku od roku 1990 po súčasnosť - Megyesiová, Silvia, 1969-
Spotreba cukru na obyvateľa v SR poklesla v roku 2023 oproti roku 1990 až o 7,7 kg, v Česku sa spotreba cukru znížila o 7,1 kg v roku 2022 oproti roku 1990. Naopak spotreba istých produktov zo skupiny 01.1.8 – Cukor a cukrovinky v priebehu sledovaného obdobia rástla. Týka sa to kakaových výrobkov, ktorých spotreba na osobu v roku 2022 oproti roku 1990 v Česku vzrástla o 3,4 kg, cukrárskych výrobkov sa spotrebovalo o 2,2 kg na osobu viac. Na Slovensku sa spotreba tých istých produktov zmenila iba minimálne. Spotreba na obyvateľa sledovaných produktov bola skoro v každom roku v ČR vyššia než v SR.