Teaching Machine Learning to Programming Novices – An Action-Oriented Didactic Concept - Tkáč, Michal, ml., 1984-
Techniky strojového učenia (ML) sa v súčasnosti vyskytujú v rôznych odboroch, od spoločenských vied, cez prírodné vedy až po inžinierstvo. Výučba ML je však náročná úloha. Okrem metodologickej zložitosti algoritmov ML, a to ako z hľadiska teórie, tak aj implementácie, je potrebné zohľadniť interdisciplinárnu a empirickú povahu tejto oblasti. Táto práca predstavuje formát MachineLearnAthon, inovatívny didaktický koncept navrhnutý tak, aby bol inkluzívny pre študentov rôznych odborov s rôznorodou úrovňou matematiky, programovania a odborných znalostí. Formát je založený na systematickom prehľade literatúry a didaktických princípoch orientácie na akciu, konštruktivizmu a orientácie na problém. Jadrom konceptu sú výzvy ML, ktoré využívajú priemyselné súbory údajov na riešenie reálnych problémov. Mikroprednášky umožňujú študentom oboznámiť sa s konceptmi a algoritmami ML a súvisiacimi rizikami. Pokrývajú celý proces ML, podporujú dátovú gramotnosť a praktické zručnosti, od prípravy údajov, cez nasadenie až po hodnotenie.