Teoretické a praktické aspekty registrácie platiteľa DPH od roku 2025 - Želonka, Michal
Daň z pridanej hodnoty (DPH) predstavuje jeden z kľúčových prvkov nepriameho zdaňovania, ktorý výrazne formuje hospodárske prostredie v rámci celej Európskej únie. Právna úprava DPH v podmienkach Slovenskej republiky bola od 1. januára 2025 zásadne zreformovaná s cieľom zosúladiť sa s legislatívou EÚ a uľahčiť administratívne procesy najmä pre malé a stredné podniky. Článok analyzuje významné zmeny v procese registrácie pre DPH podľa novely zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p., zameriavajúc sa na zjednodušenie legislatívnej náročnosti pri registrácii tuzemských a zahraničných osôb, sledovanie nových obratových hraníc a na praktické aspekty implementácie nových pravidiel. Cieľom je poukázať na potenciálne praktické problémy a nepríjemnosti, ktoré môžu vzniknúť pri aplikácii týchto významných zmien.