Trade Cooperation Between the EU and MERCOSUR in the Context of the Climate Crisis - Smolková, Sára, 1998-
Intenzívnejšia obchodná spolupráca medzi EÚ a MERCOSUR sa v poslednom období stala jednou z priorít zahraničnej obchodnej politiky EÚ. V reakcii na inváziu Ruskej federácie na Ukrajinu a energetickú krízu sa EÚ snaží diverzifikovať svoj dovoz a spolupracovať s Latinskou Amerikou, ktorá je jedným z najbohatších regiónov na obnoviteľné zdroje a považuje sa za región s najväčším potenciálom na výrobu a vývoz zeleného vodíka. Preto je v záujme EÚ uzavrieť dohodu o voľnom obchode s MERCOSUR. Ochrana životného prostredia je problematickou oblasťou rokovaní. Aj keď by dohoda uľahčila bilaterálny obchod a podporila rozvoj v rôznych oblastiach, existujú obavy, že zvýšená obchodná spolupráca by mohla viesť k intenzívnejšiemu odlesňovaniu amazonského dažďového pralesa a mať celkovo negatívny vplyv na biodiverzitu tohto regiónu. Kvantifikácia a odhad prostredníctvom ekonometrického modelovania vplyv intenzívnejšej obchodnej spolupráce medzi EÚ a MERCOSUR-om na životné prostredie. Ekonometrické modelovanie zahŕňa regresnú analýzu medzi environmentálnymi a makroekonomickými ukazovateľmi, kde závislá premenná predstavuje environmentálne ukazovatele, ako je miera odlesňovania, emisie skleníkových plynov a nezávislá premenná pozostáva z ekonomických ukazovateľov odrážajúcich vzájomný obchod medzi EÚ a MERCOSUR-om. Odporúčania, ktoré možno použiť pri rokovaniach o dohode o voľnom obchode medzi EÚ a MERCOSUR-om v kontexte ochrany životného prostredia a boja proti klimatickej kríze.