Účtovné poňatie výkonov v štruktúre výnosov podnikov - Štangová, Nora
Zákon o účtovníctve definuje základné pojmy používané v účtovníctve. Medzi základné definície patria náklady, výnosy, príjmy a výdavky. Rozdiel medzi nákladmi a výnosmi je hospodársky výsledok, ktorý rozlišujeme pred zdanením a po zdanení. Pred procesom výpočtu zisku alebo straty každý subjekt generuje výstupy na dosiahnutie maximálnej hospodárnosti a efektívnosti organizácie. Vzťah medzi generovaním výstupov v transformačnom procese a ich premenou na výnosy s cieľom kvantifikovať hospodársky výsledok. Dôležitosť hodnotenia výnosov, nákladov a hospodárskych výsledkov pomocou ukazovateľov finančnej analýzy. Vyššie uvedené súvislosti a prezentácie výsledkov sú dôležité pre manažérov pri rozhodovaní o alokácii finančných zdrojov subjektu.