Zmeny v posudkovej činnosti od 1. septembra 2025 - Kružliaková, Ivana
Od 1. septembra 2025 vstupuje do účinnosti reforma posudkového systému, ktorá prináša zásadné zmeny v kompetenciách miest, obcí a vyšších územných celkov pri posudzovaní odkázanosti na sociálne služby. Nové pravidlá zavádza zákon o integrovanej posudkovej činnosti, ktorého cieľom je zjednotiť, zefektívniť a centralizovať celý proces. Posudkovú činnosť po novom zabezpečia úrady práce, sociálnych vecí a rodiny. Článok prináša prehľad zmien, vysvetľuje nové postupy a upozorňuje na dôležité termíny, ktoré by mali poznať zástupcovia samospráv aj žiadatelia o sociálne služby.