Používanie analytických účtov - Mintál, Ján
Analytická evidencia predstavuje v sústave podvojného účtovníctva súčasť tzv. účtového rozvrhu, ktorý obsahuje syntetické účty z rámcovej účtovej osnovy a môže obsahovať účtovnou jednotkou vytvorené syntetické účty majetku, záväzkov a vlastného imania nadväzujúce na ekonomický obsah účtovej skupiny, v rámci ktorej vytvorené syntetické účty dopĺňajú rámcovú účtovú osnovu, pričom k vytvorenému syntetickému účtu sa priradí trojmiestny číselný znak a slovné označenie. Analytická evidencia a účtovanie inventarizačných rozdielov. Analytická evidencia pri cenných papieroch a podieloch. Analytická evidencia pri oceňovaní zásob. Analytická evidencia pri účtovaní dlhodobého majetku.