Innovation-Driven Economic Growth - How Hungary Will Be Home to Innovative Entrepreneurs and Enterprises - Bódis, László
Produktivita je výrazne vyššia v krajinách, ktoré trvalo vynakladajú aspoň 3 percentá HDP na výskum a vývoj, bez ohľadu na hospodárske cykly. Zvyšovanie produktivity je nevyhnutné na zvýšenie konkurencieschopnosti hospodárstva, a preto je nevyhnutný výrazný rast domácich výdavkov na výskum a vývoj. Výzvy maďarského ekosystému výskumu, vývoja a inovácií (RDI) boli správne identifikované a politické opatrenia z posledných rokov zaviedli strategický, inštitucionálny a finančný rámec na dosiahnutie týchto cieľov. Z dlhodobého hľadiska je cieľom vytvoriť ekosystém, ktorý je sebestačný na trhovom základe, ale kde štát preberá kľúčovú úlohu pri navrhovaní regulačného prostredia a finančných a podporných nástrojov. Systematickou implementáciou stratégie načrtnutej v tomto článku môže Maďarsko zvýšiť svoju hospodársku výkonnosť prostredníctvom inovatívnych firiem v maďarskom vlastníctve, ktoré sú schopné vyrábať produkty s vysokou pridanou hodnotou.