Latest Trends in the Use of Artificial Intelligencein the Banking Sector - Lülök, Gergely
Štúdia skúma najnovšie trendy v aplikácii umelej inteligencie (AI) v bankovom sektore so zameraním na predikciu bankrotov, riadenie rizík a optimalizáciu vzťahov so zákazníkmi. Výskum je založený na systematickom vyhľadávaní literatúry a relevantných publikácií v databázach Scopus a Web of Science s využitím metodiky PRISMA pre výber a analýzu zdrojov. Výsledky ukazujú, že v predikcii bankrotov a analýze rizík dominujú modely učenia bez dozoru, zatiaľ čo techniky spracovania prirodzeného jazyka a hlbokého učenia sa zameriavajú najmä na zlepšenie vzťahov so zákazníkmi a zvýšenie efektívnosti bánk. Výskum ukazuje, že AI zohráva čoraz dôležitejšiu úlohu v bankovom rozhodovaní, ale že rôzne oblasti aplikácie čelia rôznym regulačným a etickým výzvam. Výsledky zdôrazňujú dôležitosť toho, aby finančné inštitúcie zlepšili transparentnosť a interpretovateľnosť AI a vyvinuli adaptívne regulačné rámce na vyváženie inovácií a bezpečnosti.