Umělá inteligence jako nutný katalyzátor transformace energetiky - Miltner, Marek
Transformácia českej i globálnej energetiky je nemysliteľná bez nových technológií. Umelá inteligencia (AI) sa stáva kľúčovým nástrojom, ktorý dokáže podporiť stabilitu sústav, zvýšiť efektivitu využitia obnoviteľných zdrojov a umožniť udržateľný rozvoj. Súčasne ale sama zvyšuje dopyt po elektrine, čo energetiku stavia do novej úlohy - z infraštruktúry 20. storočia sa stáva rozhodujúci limitujúci faktor rozvoja technológií 21. storočia.