Comparison of Regional Disparities in Wage Development in the Slovak Republic and the Czech Republic - Sochuľáková, Jana
Významné rozdiely v sociálno-ekonomickej úrovni regiónov predstavujú aktuálnu výzvu pre väčšinu členských štátov Európskej únie vrátane Slovenska. Regionálne rozdiely môžu mať nepriaznivé dôsledky pre hospodársku efektívnosť, viesť k nevyužitému potenciálu a brzdiť celkový hospodársky rast krajiny. Znižovanie týchto rozdielov je jedným z hlavných cieľov regionálnej a štrukturálnej politiky. Monitorovanie regionálnych rozdielov umožňuje identifikovať menej rozvinuté regióny a presmerovať úsilie regionálneho rozvoja na ne. Skúmanie regionálnych mzdových rozdielov a ich vývoj v Slovenskej republike a Českej republike v období 2013 - 2023. Analýza sa s využitím údajov zo Štatistického úradu Slovenskej republiky a Českého štatistického úradu zameriava na dynamiku priemerných hrubých nominálnych mesačných miezd v regiónoch NUTS 3 s osobitným dôrazom na procesy regionálnej konvergencie. Metóda beta-konvergencie sa používa na posúdenie, či menej rozvinuté regióny dobiehajú ekonomicky silnejšie regióny.