More than Protectionism: Unbundling U.S. Motives in the Trade and Technological War with China - Svatoň, Petr
Článok systematicky hodnotí štyri hlavné ekonomické vysvetlenia protekcionistického správania – korekciu obchodnej bilancie, modernizáciu komoditnej štruktúry obchodu, manipuláciu s obchodnými podmienkami a strategickú obchodnú politiku – a demonštruje ich obmedzenia pri vysvetľovaní prípadu USA a Číny. Následne navrhuje alternatívny analytický rámec, ktorý integruje realistickú teóriu medzinárodných vzťahov s modifikovanou verziou merkantilistického pohľadu na komoditnú štruktúru obchodu, ktorá zahŕňa odvetný mechanizmus. Tento interdisciplinárny prístup lepšie zachytáva kombinované geopolitické a ekonomické základy protekcionistickej politiky USA zameranej na Čínu, najmä úsilie o obmedzenie technologického rastu Číny v sektoroch polovodičov a dvojakého použitia.