Zákon o dani z motorových vozidiel - Ivanáková, Daniela
Daň z motorových vozidiel, čiže cestná daň, je daň, ktorú na Slovensku platia fyzické aj právnické osoby, ak používajú motorové vozidlá na podnikanie alebo inú samostatne zárobkovú činnosť. Daň platí podnikateľ - živnostník alebo ﬁrma, ktorá používa vozidlo zapísané v evidencii vozidiel na svoje meno, alebo aj ten, kto používa cudzie vozidlo na podnikanie, ako napr. prenajaté alebo leasingové auto. Predmetom dane z motorových vozidiel sú osobné automobily, úžitkové vozidlá, nákladné autá, ťahače, autobusy registrované v SR a používané na podnikanie. Súkromné autá, ktoré sa nepoužívajú na podnikanie, nie sú predmetom dane.