Percepce potřeb sociálního bydlení v prostředí bytové krize ve střední Evropě: Případová studie Pardubice - Mandys, Jan
Jedným z problémov súčasnej Európy sú vysoké ceny nehnuteľností, ktoré neumožňujú mladým párom začať svoju profesijnú kariéru a rodinný život v miestach, ktoré by im vyhovovali. Verejná správa sa snaží vytvárať priaznivé podmienky na zabezpečenie bývania na úrovni štátu, krajov, ale aj jednotlivých obcí. Tlak trhu na rast cien bytov sa tak aspoň čiastočne mierne zmiernil. Aby takýto postup priniesol vytúžené a viditeľné výsledky, musí však ísť o koordinovanú politiku vypracovanú a realizovanú v súlade s modernými prístupmi k riadeniu obcí, miest a regiónov. Takáto politika vychádza zo zásad strategického plánovania, v prípade bytovej problematiky zhrnutej v koncepcii rozvoja bývania. Cieľom príspevku je analyzovať kľúčové body procesu prípravy koncepcie bývania stredne veľkého mesta. Závery vychádzajú zo štúdie koncepcie bytovej politiky mesta Pardubice v Českej republike.