Makerspace optikou udržitelného rozvoje a cirkulární ekonomiky Makerspace through the Lens of Sustainable Development and Circular Economy - Hodúlová, Tereza
Článok sa zaoberá konceptualizáciou fenoménu makerspacov (mestských dielní) a ich rolí v podpore udržateľného rozvoja a cirkulárnej ekonomiky v mestách. V kontexte globálnych výziev, spojených s rastom spotreby materiálov i zdrojov a negatívnymi dopadmi na životné prostredie, ponúkajú makerspacy alternatívny udržateľný prístup k súčasnej výrobe a spotrebe. Ich potenciál integrovať sociálny, ľudský, environmentálny a ekonomický rozmer udržateľného rozvoja je kľúčový pre vytváranie dlhodobo udržateľných a odolných komunít. Na základe rešerše strategických dokumentov a tematickej analýzy zahraničných akademických prameňov článok predstavuje, ako možno hnutie makerov a makerspacy konceptualizovať cez optiku trvalo udržateľného rozvoja v jeho štyroch rovinách – environmentálne, ekonomické, sociálne a ľudské. Článok prehlbuje súčasné poznanie a slúži ako východiskový bod pre ďalší výskum a diskusiu o úlohe udržateľných a cirkulárnych mestských dielňach.