Percepce dopadů klimatické změny jako předpoklad adaptační strategie města Sušice - Hejplíková, Michaela
Predpokladom úspešnej adaptácie je včasné vnímanie rizík, ktoré klimatická zmena prináša. Cieľom štúdie bolo zistiť mieru percepcie rizík spojených s prejavmi klimatickej zmeny na území mesta Sušice. Zámerom bolo posúdiť a porovnať mieru vnímania hrozieb verejnosťou a inštitúciami. Percepcia rizík spojených s prejavmi klimatickej zmeny bola zisťovaná na inštitucionálnej úrovni rozborom plánov a dokumentov a tiež štruktúrovanými rozhovormi s aktérmi. Na úrovni verejnosti prebehol dotazníkový prieskum a pocitové mapovanie. Z terénneho vyšetrovania vyplynulo, že 46 % opýtaných respondentov z radov verejnosti by si prialo, aby mesto Sušice použilo finančné prostriedky na opatrenia týkajúce sa klimatickej zmeny. V rámci štruktúrovaných rozhovorov s aktérmi bola zistená heterogenita názorov od vlažných postojov po postoje kritizujúce malý záujem inštitúcií. To sa zrejme premieta aj do nevyváženého a neúplného zastúpenia tematických rizikových oblastí spojených s klimatickou zmenou v plánoch a dokumentoch.