Beyond Profitability: Behavioral and Sustainability Dimensions in Corporate Financial Management - Krištofík, Peter
Tradičné finančné riadenie uprednostňuje ziskovosť, likviditu a riziko ako ukazovatele úspechu podniku. Avšak nová literatúra a empirické pozorovania naznačujú, že takéto úzke zameranie môže prehliadať významné behaviorálne a udržateľné faktory ovplyvňujúce dlhodobý blahobyt podnikov. Článok vychádza z Easterlinovho paradoxu a poznatkov z ekonómie šťastia, aby argumentoval za rozšírený koncepčný rámec. Pomocou ukazovateľov ESG a Maslowovej hierarchie potrieb ako metaforického mosta autori navrhujú viacrozmerný model finančného riadenia, ktorý zahŕňa sociálnu zodpovednosť, stabilitu a dlhodobý blahobyt.