Minimálna mzda na rok 2026 - Matlovičová, Iveta
Zamestnávateľ je povinný zamestnancovi za vykonanú prácu zaplatiť mzdu, odmenu alebo plat. Právo na mzdu za vykonanú prácu je jednou zo základných vlastností pracovnoprávnych vzťahov, ktorou je odplatnosť. Minimálna mzda na Slovensku sa od januára 2026 zvýši na 915 €, čo predstavuje nárast o 99 € oproti súčasnej úrovni. Ide o historicky najvyšší medziročný rast minimálnej mzdy na Slovensku. Na ktoré mzdové veličiny má zvýšenie minimálnej mzdy dopad?