The Impact of Cooperation on the Innovation Performance of Spa Tourism in European Destinations - Kubičková, Viera, 1970-
Skúmanie vzťahov medzi rôznymi formami spolupráce medzi kúpeľnými podnikmi a ich rôznymi oblasťami inovačnej výkonnosti, ako aj ich prepojenia na rôzne typy inovácií. Štúdia je založená na dostupnej literatúre a expertných prieskumoch vykonaných v oblasti kúpeľného cestovného ruchu na Slovensku a v Španielsku – krajinách s odlišnými systémami financovania kúpeľov. Spolupráca kúpeľných podnikov má diferencovaný vplyv na ich inovačnú výkonnosť s vysokým stupňom rozptylu korelačných koeficientov pri analýze jednotlivých premenných. Skúmané vzťahy však potvrdzujú tvrdenia o pozitívnej súvislosti medzi spoluprácou a inováciami, ako sa uvádza v relevantnej literatúre. Toto platí napriek tomu, že väčšina skúmaných väzieb sa nezistila ako silná. Vyššie pozorované vzťahy medzi spoluprácou a inovačnou výkonnosťou, ako aj silnejšie prepojenia medzi špecifickými formami partnerstiev v Španielsku, môžu naznačovať mierne vyššiu úroveň inovačných ekosystémov v tejto krajine spolu s väčším tlakom na inovácie a využívanie kolaboratívneho potenciálu. Na základe týchto zistení možno dospieť k záveru, že spolupráca je neoddeliteľnou súčasťou inovačného ekosystému a mala by sa zohľadniť pri navrhovaní inovačných politík na národnej a regionálnej úrovni.