Daňová amnestia - Betáková, Jaroslava
Daňová amnestia – generálny pardon je jedným z konsolidačných opatrení, pričom toto opatrenie je „v prospech“ daňovníkov. Umožňuje daňovým dlžníkom vyhnúť sa pokutám a úrokom z omeškania. Uplatnenie daňovej amnestie vyplýva z nariadenia vlády SR č. 243/2025 Z. z. Je to jednorazové a dočasné opatrenie, ktoré umožňuje vyriešenie starých dlhov a odpustenie úrokov a pokút, s podmienkou zaplatenia istiny. Článok opisuje dane, na ktoré sa amnestia vzťahuje, podmienky pre odpustenie daňového nedoplatku, dobrovoľnosť zaplatenia nedoplatku alebo jeho časti a oneskorené podanie daňového priznania alebo dodatočného daňového priznania.