Establishing Pattern Sequences Using Stochastic Processes With an Application to Organizational Patterns - Matovič, Viktor, 1991-
Vývojári softvéru, ktorí riešia opakujúce sa problémy, používajú podobné postupy, ktoré sú zdokumentované a opätovne používané ako vzory. Organizačné vzory môžu riešiť organizačné problémy. Bezpečnostné vzory sa dajú použiť na implementáciu bezpečnostných opatrení do softvéru alebo organizácie. Očakávané riešenia zložitých problémov so zavádzaním bezpečnosti v organizácii sa dajú stelesniť v postupnostiach vzorov. Postupnosti vzorov, u ktorých sa očakáva, že sa budú používať v praxi, sa nedajú stanoviť pomocou stochastických procesov, pretože viacero postupností môže mať rovnakú pravdepodobnosť použitia. Symetriu vzťahu medzi vzormi možno vypočítať pomocou stochastických procesov a tieto symetrie možno použiť na rozlíšenie postupností vzorov, u ktorých sa skutočne očakáva, že sa budú používať. Článok predstavuje dve metódy stanovovania postupností vzorov pomocou stochastických procesov. Obe metódy, založené na stochastických stromoch a Bayesovských sieťach, možno použiť na stanovenie postupností vzorov, ktoré sa v praxi očakávajú a neočakávajú. Metóda, ktorá kombinuje stochastické stromy a symetriu vzťahov medzi vzormi, sa dá použiť na vytvorenie sekvencií podmienečne nezávislých vzorov. Metóda, ktorá kombinuje Bayesovské siete a symetriu vzťahov medzi vzormi, sa dá použiť na vytvorenie sekvencií podmienečne závislých vzorov vo viacerých jazykoch vzorov alebo katalógoch bez konštrukcie viacerých stochastických stromov. Tieto metódy sa použili na vytvorenie 19 sekvencií organizačných a bezpečnostných vzorov. Autori ukazujú, ako očakávané sekvencie organizačných a bezpečnostných vzorov môžu vytvoriť bezpečnosť v organizácii. Tieto dve metódy sa dajú použiť aj na vytvorenie očakávaných sekvencií vzorov pre inžiniersky softvér pre cloud.