Odpočítanie DPH v špecifických prípadoch - Cígerová, Nadežda
Článok približuje základné fakty a špecifické oblasti, ktoré môžu spôsobiť podnikateľom problém, ak si zákon o DPH nevysvetlia správne, príp. opomenú určité špecifiká vo väzbe na žiadanie DPH od štátu. Článok sa zameriava aj na odpočítanie DPH pri dovoze tovaru, nielen ak ju vyrubí colnica, ale aj keď sa vykoná od 1. 7. 2025 samozdanenie pri dovoze. Vzhľadom na zmeny zákona o DPH sa modifikovalo aj daňové priznanie, s účinnosťou od 1. 7. 2025 má väčší rozsah nielen kvôli spomínanému dovozu, ale aj z titulu aplikácie sadzby dane 5 %, 19 % a 23 %. Článok detailnejšie vysvetľuje riadky daňového priznania, ktoré sa vzťahujú na odpočítanie dane a opravu odpočítanej DPH. Špecifické odpočítanie DPH z automobilov vo výške 50 % sa však plánuje aplikovať v roku 2026 (pôvodný zámer bol od 1. 7. 2025).