Dark Fermentative Biohydrogen Production: Bibliometric Trends, Techno-Economic Insights, Emerging Challenges, and Sustainable Pathways - Snousy, Moustafa Gamal
Globálny dopyt po energii prudko vzrástol, čo zintenzívňuje obavy z emisií skleníkových plynov a klimatických zmien. Spaľovanie fosílnych palív zostáva hlavným faktorom zvyšovania hladiny oxidu uhličitého. Preto je nevyhnutný rýchly prechod na čisté zdroje energie. Výroba tmavého fermentačného biovodíka (DFHP) bola skúmaná ako škálovateľná cesta výroby vodíka (H2) s nízkym obsahom uhlíka , ktorá využíva organický odpad a priemyselné odpadové teplo. Cieľmi štúdie bolo kvantifikovať vývoj výskumu, posúdiť technicko-ekonomickú výkonnosť a navrhnúť cesty udržateľného nasadenia. Bibliometrická analýza bola vykonaná na 435 záznamoch Scopus, ktorá priniesla ročnú mieru rastu 19,6 % a 928 jedinečných kľúčových slov. Okrem toho boli bibliometrické trendy vizualizované pomocou softvéru VOSviewer, Biblioshiny a Graphica.