Účtovníctvo a bártrový obchod - Drozd, Marián
Bártrový obchod je typ transakcie, pri ktorej sa tovar alebo služba vymieňa za iný tovar alebo službu bez použitia peňazí. Pri barterovom obchode sa musí rovnako ako v pri transakciách, ktoré sa vysporiadavajú finančne, účtovať o pohľadávkach a záväzkoch v presne stanovenej hodnote. Zákon o účtovníctve a ani postupy účtovania pre podnikateľov (jednoduché alebo podvojné účtovníctvo) neupravujú osobitne spôsob účtovania pri zámennom (výmennom, bártrovom) obchode. Z toho dôvodu je potrebné vychádzať zo všeobecných zásad stanovených v účtovných predpisoch.