Sustainable Efficiency Through Ergonomic Design and Optimization of Assembly Workstations - Mareš, Albert
Skúmanie spôsobov dosiahnutia udržateľnosti vo výrobnom procese prostredníctvom cielenej optimalizácie a ergonomických vylepšení pracovného prostredia. Úvodná časť zdôrazňuje dôležitosť udržateľnosti z hľadiska pohody pracovníkov, bezpečnosti práce a efektívneho využívania zdrojov. Článok predstavuje digitálny prístup k návrhu pracovných staníc s dôrazom na udržateľnosť, ktorý zahŕňa vytvorenie 3D modelu montážnej stanice pomocou softvéru SolidWorks (v.2017) a Jack (v.8.3), kde sú simulované pracovné pohyby virtuálnej figuríny s realistickými parametrami. Analytická časť je venovaná hodnoteniu ergonómie pracovných staníc pomocou metód RULA (Rapid Upper Limb Assessment), SSP (Static Strength Prediction), OWAS (Ovako Working Posture Analysis) a Lower Back Analysis s cieľom identifikovať operácie, ktoré znižujú udržateľnosť pracovného procesu v dôsledku nadmernej fyzickej záťaže. Zle navrhnuté operácie majú negatívny vplyv na udržateľnosť v zmysle fyzického zaťaženia (sociálny rozmer), nízkej efektivity a kvality (ekonomický rozmer) a vyššieho využívania zdrojov (environmentálny rozmer). Všetky tieto rozmery je možné merať a vyjadriť číslami, ale tento článok sa zameriava iba na pracovnú záťaž. Na základe výsledkov boli navrhnuté konkrétne opatrenia so zameraním na udržateľnosť – zvýšenie pracovnej výšky paliet, optimalizácia umiestnenia nástrojov a úprava pracovných pohybov. Opakované analýzy po implementácii týchto zmien potvrdili nielen zníženie fyzickej záťaže a zvýšenie bezpečnosti, ale aj zvýšenie udržateľnosti pracovného prostredia a procesov. Výsledky článku jasne ukazujú, že digitálna simulácia a ergonomický dizajn, orientované na udržateľnosť, majú kľúčový význam pre dlhodobú efektívnosť a udržateľný rozvoj výrobných organizácií.