Diversification Potential and Dynamic Relationships in Bitcoin-ESG Portfolios - Čeryová, Barbara, 1997-
Investovanie do Bitcoinu a ESG, ktoré sa často vníma ako protichodné kvôli nesúladu Bitcoinu s kritériami ESG, pritiahlo značnú pozornosť. Potenciál diverzifikácie a optimalizácie portfólia v Bitcoin-ESG portfóliách však zostáva nejasný. Existujúce diskusie sú poznačené protichodnými zisteniami a majú tendenciu sa zameriavať predovšetkým na vplyv Bitcoinu na životné prostredie, pričom často sa zanedbávajú sociálne a riadiace rozmery. Túto medzeru riešia autori na regionálnej aj globálnej úrovni integráciou statických a dynamických metodologických prístupov na zachytenie lineárnych aj nelineárnych vzorcov v portfóliách Bitcoin-ESG. Na stabilných trhoch sa zistilo, že prepojenie medzi indexmi Bitcoinu a ESG je slabé, ale pozitívne. Zintenzívňuje sa však počas globálnych krízových udalostí medzi polovicou roka 2019 a polovicou roka 2023, s výraznými variáciami v priebehu času, investičných horizontov a regiónov. Zistené kauzality sú nestabilné, prevažne obmedzené na krátkodobé a strednodobé investičné horizonty a naznačujú nákazlivé účinky, ktoré sa líšia v rôznych krízových obdobiach. Počas pandémie Covid-19 Bitcoin spočiatku viedol ESG na kratších frekvenciách, ale časom sa jeho vedúce postavenie rozširuje aj na dlhšie frekvencie, najmä v USA a na globálnom trhu. Naopak, počas energetickej krízy a konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou regionálne indexy ESG spočiatku viedli Bitcoin, ale neskôr zaostávali, zatiaľ čo globálny trh ESG si udržiava svoju dominanciu. Zverejnené zistenia naznačujú, že portfóliá Bitcoin-ESG nemusia priniesť očakávané výhody diverzifikácie a mohli by zhoršiť straty v krízových obdobiach, pričom nestabilná dynamika opätovného zaostávania ďalej komplikuje investičné rozhodnutia a zdôrazňuje potrebu sofistikovanejších portfóliových stratégií, ako sú rotačné stratégie alebo dynamické zaistenie.