Výkon a poradie zrážok zo mzdy zamestnanca v pracovnom pomere - Hrtánek, Ladislav
Právna úprava počíta s možnosťou vykonávať zo mzdy zamestnanca obligatórne daňové zrážky alebo zrážky sociálneho poistenia. Pokiaľ zamestnávateľ nedá súhlas na zrážky zo svojej mzdy, ide o nútené zrážky, ktoré vykonáva zamestnávateľ na základe právnej úpravy. Pokiaľ je právnym základom pre zrážky zo mzdy konsenzus strán, ide o dobrovoľné zrážky zo mzdy, pričom zamestnanec a zamestnávateľ si dohodnú výšku zrážok a periodicitu. Taktiež môže zamestnanec predložiť zamestnávateľovi dohodu o zrážkach zo mzdy, ktorú ma uzatvorenú s iným subjektom, napríklad so splátkovou spoločnosťou. Podstatným je taktiež poradie zrážok pre realizáciu ich výkonu.