Vplyv inovácie a modernizácie plavebných komôr na ich prevádzku - Polhorský, Štefan
Vodné dielo Gabčíkovo bolo uvedené do prevádzky v roku 1992. Po tridsiatich rokoch dynamickej prevádzky bolo nevyhnutné zrealizovať modernizáciu jeho plavebných komôr. V rokoch 2019 – 2023 sa realizoval projekt "Inovácia a modernizácia plavebných komôr pre zvýšenie bezpečnosti a intenzity vodnej dopravy na Vodnom diele Gabčíkovo", ktorý bol spolu financovaný Európskou úniou z Nástroja na prepájanie Európy CEF. Po ukončení projektu porovnáme prevádzku a stav jednotlivých konštrukčných častí plavebných komôr SVD – Gabčíkovo pred a po ich inovácii a modernizácii.