Strasti a slasti revitalizácií vodných tokov na Slovensku (časť 1) - Graindová, Gabriela
Schválením Vodného plánu Slovenskej republiky – aktualizácia 2021 sa pre Slovenskú republiku začalo obdobie nových výziev. Bola stanovená povinnosť vykonávať revitalizácie vodných tokov, ako jedného z opatrení na dosiahnutie, alebo aspoň nezhoršenie určitého stupňa "ekologického stavu", alebo "ekologického potenciálu" vodných útvarov povrchových vôd na území SR. Táto úloha vyplýva zo smernice 2000/60/ES Európskeho parlamentu a Rady z 23. októbra 2000, ktorou sa stanovuje rámec pôsobnosti pre opatrenia spoločenstva v oblasti vodného hospodárstva, ktorá zaväzuje členské štáty EÚ k ochrane a zlepšeniu stavu povrchových a podzemných vôd.