Rozpočtové teórie ako východisková báza k štúdiu rozpočtovej teórie, politiky a praxe - Boór, Matej, 1988-
V období starovekých civilizácií, t. j. v otrokárskej spoločnosti, boli v antickom Grécku najvýznamnejší prestavitelia vtedajšieho myslenia, a teda aj ekonomického myslenia, Xenofón, Platón, Aristoteles. Vo svojom učení vyjadrili názor aj na peniaze.