The Impact of Socio-Demographic and Economic Factors on Household Indebtedness in Slovakia – a Microeconomic Analysis - Gogola, Erik, 1993-
V posledných rokoch viedlo prostredie nízkych úrokových sadzieb v kombinácii s pozitívnym makroekonomickým výhľadom k výraznému nárastu zadlženosti slovenských domácností. Na základe analýzy údajov z viacerých vĺn prieskumu financií a spotreby slovenských domácností (HFCS) sa v článku skúma vplyv rôznych sociodemografických a ekonomických faktorov na využívanie zabezpečeného a nezabezpečeného dlhu slovenskými domácnosťami pomocou logistickej regresie. Výsledky štúdie naznačujú, že vek má štatisticky významný a negatívny vplyv na pravdepodobnosť hypotekárneho dlhu. Naopak, počet nezaopatrených detí a hrubé bohatstvo majú štatisticky významný a pozitívny vplyv na pravdepodobnosť, že zadlžené domácnosti budú mať hypotekárny dlh.