Layered Integration Under Pressure: How Successive Crises Reshaped European Union Institutions - Sičáková-Beblavá, Emília
Ako Európska únia (EÚ) reagovala na štyri veľké krízy – krízu eurozóny, migračnú krízu, pandémiu COVID-19 a vojnu na Ukrajine – a ako tieto udalosti pretvorili jej správu. Na základe pohľadu Jeana Monneta, že krízy poháňajú integráciu, skúma, ako tieto udalosti otestovali odolnosť EÚ a jej mechanizmy riadenia. Kladie si otázku, či sa zvýšila spoločná akcia, ktoré inštitucionálne subjekty boli posilnené a ako sa riešili obmedzenia vyplývajúce zo zmlúv. Analýza ukazuje, že hoci sa v každom prípade prehĺbila nadnárodná koordinácia, rozsah a forma integrácie sa líšili v závislosti od oblasti politiky. Kľúčové inštitúcie, ako je Európska komisia a Európska centrálna banka, opakovane získali vplyv, ale ich úlohy boli formované politickou citlivosťou a funkčnými tlakmi. Namiesto revízie právneho rámca EÚ sa reakcie na krízu opierali o neformálnu koordináciu, mimorozpočtové nástroje a kreatívne rozšírenie existujúcich nástrojov. Zistenia naznačujú, že správa EÚ sa vyvíja prostredníctvom postupnej adaptácie a inštitucionálneho vrstvenia, čo vedie k flexibilnému, ale nerovnomernému spôsobu integrácie pod tlakom.