E pluribus unum - spoločný obchodný podiel - Csach, Kristián
Nedávne uznesenie Najvyššieho súdu SR sp. zn. 3 Obdo 42/2024 z 31. 3. 2025, ktoré bolo publikované v časopise Zo súdnej praxe (ZSP 35/2025), otvára diskusiu k mnohým zásadným problémom ohľadom spoločného obchodného podielu a spoločného zástupcu na výkon práv spoločníka. V tomto príspevku sa autor snaží odôvodniť, okrem iného, to, že každá z osôb, ktorá je spoločne oprávnená k spoločnému obchodnému podielu, má svoj podpodiel, ktorý je možné previesť, môže byť jej účasť v spoločnosti ukončená aj len vo vzťahu k tomuto podpodielu. Zároveň však tento podpodiel nie je možné ďalej štruktúrovať na ďalšie úrovne. Spoločného zástupcu charakterizuje ako zmluvného zástupcu na základe spoločného plnomocenstva udeleného všetkými podspoločníkmi.