Súkromnoprávne vzťahy s cudzím prvkom viažucim sa na Ukrajinu - Moravcová, Dominika
Pokračovanie z predchádzajúceho čísla. Cieľom článku je navrhnúť, aký by mal byť postup slovenského súdu pri riešení cezhraničného rozvodu, v ktorom je prítomný ukrajinský cudzí prvok, najčastejšie spočívajúci v jednom, prípadne v oboch subjektoch. V článku sa bude autorka zaoberať otázkou, akým spôsobom a na základe ktorých prameňov si slovenský súd v prípade takéhoto rozvodu môže založiť právomoc. Rovnako pri určovaní rozhodného práva následne vychádza výlučne z prameňov, ktoré sú záväzné pre slovenské súdy.