Porovnanie krajov Slovenska na základe vybraných ukazovateľov chudoby a sociálneho vylúčenia v roku 2023 - Hurbánková, Ľubica, 1980-
Na analýzu chudoby na Slovensku v roku 2023 sa používajú štyri jednoduché metódy viacrozmerného porovnávania: metóda hodnotenia, metóda bodovania, metóda štandardizovanej premennej a metóda vzdialenosti od fiktívneho objektu. Tieto metódy umožňujú synteticky posúdiť sociálno-ekonomickú situáciu jednotlivých regiónov na základe vybraných ukazovateľov chudoby: miery rizika chudoby, miery ťažkej materiálnej a sociálnej deprivácie a miery veľmi nízkej intenzity práce.