Dopad kríz na pravdepodobnosť závažnej materiálnej a sociálnej deprivácie v Českej republike: porovnanie rokov 2019 a 2023 - Šoltés, Erik, 1974-
Zisťovanie výskytu závažnej materiálnej a sociálnej deprivácie (ďalej aj „SMSD“) spolu so zisťovaním výskytu príjmovej chudoby a kvázi-nezamestnanosti tvorí základ pre strategické rozhodovanie EÚ v oblasti sociálnej politiky. SMSD je teda dôležitou dimenziou chudoby a sociálneho vylúčenia, ktorá sa monitoruje v rámci stratégií akými sú Europe 2030 (European Pillar of Social Rights Action Plan by 2030; pozri (European Commission, 2022a)) alebo Agenda 2030 (cieľ udržateľného rozvoja č. 1 No Poverty; pozri (United Nations, 2024)).