The Effects of Global Volatility Indices on Green and Fossil Energy Markets - Evri̇m Mandac, Pınar
Neistoty spôsobujú na finančných trhoch výrazné výkyvy. Energetické trhy sú náchylnejšie na neistoty kvôli ich strategickému významu. Tento článok skúma prepojenie medzi rôznymi implikovanými indexmi volatility (akcie, ropa, zlato, mena), zelenými trhmi (zelené akcie, dlhopisy) a fosílnymi energetickými komoditami (zemný plyn, ropa, vykurovací olej, benzín) od 2. novembra 2012 do 25. júla 2023 s využitím modelu TVP-VAR od Chatziantoniou a kol. (2023). Na zostavenie optimálnych váh portfólia a zaisťovacích pomerov používame techniku minimálnej prepojenosti portfólia od Broadstocka a kol. (2022). Naše zistenia odhaľujú miernu vzájomnú závislosť, ktorá sa počas pandémie zvýšila. Krátkodobé aj dlhodobé faktory sú v tejto prepojenosti rovnako významné. Všetky indexy volatility sú vysielačmi volatility, zatiaľ čo energetické trhy sú jej príjemcami. Poskytujeme dôležité dôsledky pre investorov, ktorí sa zaujímajú o energetické trhy a snažia sa vytvoriť optimálne hedžingové stratégie, ako aj pre tvorcov politík, ktorí sa snažia vypracovať politiky na stabilizáciu cien energií a zvýšenie efektívnosti zelených trhov.